До питання використання термінів «особа злочинця» та «особистість злочинця» в кримінології - ВИГОВСЬКИЙ, Дмитро (Університетські наукові записки, 2021)
Розглядаються терміни «особа злочинця» та «особистість злочинця», що використовуються в кримінології. Зауважено, що кримінологія є наукою соціальною, а значить — менш залежною у формуванні своєї термінології від термінів, що застосовуються в тексті закону. Звернено увагу на те, що термін «особа злочинця» є базисним терміном для кримінології, що й викликає до нього підвищену увагу. Стверджується, що саме уніфікація термінології, надання кримінологічним термінам однозначності й загальновживаності дозволить зробити кримінологічні дослідження ефективними, захистить дослідників від логічних помилок. У зв’язку з цим запропоновано розглянути доцільність використання терміна «особа злочинця» в кримінології. Акцентовано увагу на зміни в кримінальному законодавстві України в 2020 року, відповідно до яких зміст терміна «злочин» значно змінився. У зв’язку з цим, розглядається питання: чи можна далі вести мову про «особистість/особу злочинця», чи доцільніше буде використовувати термін «особистість/особа кримінального правопорушника». На основі логічних умовиводів зроблено висновок про можливість оперування в кримінологічних дослідженнях термінами «злочинність» та «особа злочинця». Звернуто увагу на те, що в наукових публікаціях українських кримінологів використовуються як термін «особа злочинця», так і термін «особистість злочинця». Зроблено висновок, що така дуальність є наслідком помилкового перекладу російського терміна «личность преступника». Зауважено, що більшість авторів, які використовують термін «особа злочинця», розглядають сукупність психофізіологічних ознак особи, схильної до кримінальних правопорушень певного виду, а відтак — мова йде, швидше, про «особистість», а не «особу». При цьому акцентовано увагу на те, що термін «особа злочинця» є загальновживаним, а відтак — проблем з правильним розумінням його сутності в кримінологічних дослідженнях та дискусіях викликати не повинно. У зв’язку з цим, зроблено висновок про можливість використання формально некоректного терміна «особа злочинця» як синонімічного до терміна «особистість злочинця».