Особливості судового провадження in absentia як прояву диференціації кримінального судочинства - ОБОРОНОВА, Ірина (Університетські наукові записки, 2022)
Аналізуються доктринальні погляди на судове провадження in absentia. Наголошується на тому, що в чинному КПК України передбачено декілька випадків, за яких допускається розгляд кримінального провадження в суді першої інстанції за відсутності обвинуваченого, а саме: 1) видалення обвинуваченого із зали судового засідання тимчасово або на весь час судового розгляду в разі повторного порушення ним порядку судового засідання; 2) розгляд обвинувального акта щодо кримінального проступку у спрощеному провадженні; 3) спеціальне судове провадження (судовий розгляд за відсутності обвинуваченого in absentia). Висловлена думка, що розгляд кримінального провадження в суді першої інстанції за відсутності обвинуваченого не можна ототожнювати із спеціальним судовим провадженням. Ці поняття зіставляються між собою як родове і видове (перебувають у відношенні підпорядкування). Спеціальне судове провадження розглядається як самостійний диференційований різновид судового провадження в суді першої інстанції, що здійснюється за ухвалою суду щодо злочинів, передбачених кримінальним процесуальним законом, за фактичної відсутності в судовому засіданні обвинуваченого, який переховується від суду на тимчасово окупованій території України або поза її межами, з метою ухилення від кримінальної відповідальності, чи переданий для обміну як військовополонений, що обумовлює необхідність дотримання посилених процесуальних гарантій прав обвинуваченого. На думку автора, спеціальне судове провадження характеризується такими особливостями: 1) фізичною відсутністю обвинуваченого протягом усього судового провадження; 2) необхідністю забезпечення процесуальних гарантій прав обвинуваченого. Такі гарантії великою мірою мають компенсаційний характер. Розглянуто досвід окремих зарубіжних держав щодо регулювання провадження за відсутності обвинуваченого. Акцентується увага на системі гарантій, передбачених міжнародними актами та рішеннями ЄСПЛ, які мають бути забезпечені в судовому провадженні, яке здійснюється за відсутності обвинуваченого.