Теоретичні аспекти сутності консолідація банків - ТКАЧУК, Наталія (Університетські наукові записки, 2024)
Розглянуто теоретичні аспекти сутності консолідації банків. Підкреслено різноплановість і багатогранність поняття «консолідація», що й зумовило його застосування в широких сферах діяльності. Здійснений детальний аналіз літературних джерел дав можливість окреслити сутнісне навантаження терміна «консолідація» за найбільш поширеними сферами та напрямками його використання. Відзначено, що консолідацію можна використовувати як інструмент стабілізації, систематизації, перетворення тощо в різних сферах діяльності. Проведений науковий аналіз термінологічних дефініцій виявив чіткий зв’язок між поняттями «реорганізація», «реструктуризація», «інтеграція» та «консолідація» у банківській сфері. Запропоновано для визначення сутності консолідації банків застосовувати комплексний підхід, який містить три рівні: юридичний, бухгалтерський, економічний. Доведено, що процеси консолідації банків варто досліджувати в двох аспектах: як процес об’єднання капіталу і як процес злиття банків. Підкреслено, що у вузькому розумінні консолідація банків є їхнім об’єднанням, за якого \ відбувається правонаступництво у формі передачі всіх прав і обов’язків декількох банків одному банку. У широкому розумінні консолідацію банків можна розглядати як процес, що зорієнтований на досягнення конкретних цілей і становить низку послідовних дій, що реалізуються через сукупність заходів, які мають юридичний та економічний характер. Обґрунтовано, що термін «консолідація» стосовно банків є збірним поняттям, включає не лише окремі угоди або юридично значимі дії щодо злиття, приєднання чи поглинання банків, а й набуття новоутвореним банком корпоративного контролю. Формами консолідації банків є їхнє злиття, поглинання, приєднання, об’єднання. Економічну основу консолідації банків формують суспільні відносини, що складаються у сфері комерційної діяльності банків і спрямовані на об’єднання їхнього економічного та фінансового потенціалу й корпоративного контролю щодо банківської діяльності на фінансовому ринку.
Keywords: банки; консолідація; реорганізація; реструктуризація; злиття; інтеграція; поглинання; об’єднання; приєднання банків