Правовий статус та функції прокуратури: європейський досвід - НАЛУЦИШИН, Віктор (Університетські наукові записки, 2021)
Здійснено комплексний науковий аналіз правового статусу та повноважень органів прокуратури європейських країн. Досліджено положення прокуратури в системі державного механізму країн Європи. Наведені основні критерії визначення місця прокуратури в системі державних органів. Залежно від займаного місця прокуратурою у системі державних органів, виокремлено чотири групи держав: 1) держави, де прокуратура перебуває у складі міністерства юстиції (Австрія, Бельгія, Данія, Франція, Німеччина, Нідерланди, Польща); 2) держави, де прокуратура включена до складу суддівського корпусу (магістратури) та перебуває при судах (Болгарія, Іспанія, Італія); 3) держави, де прокуратура виділена в окрему систему та підзвітна парламенту (Словаччина, Угорщина); 4) держави, де прокуратура як самостійний орган держави взагалі відсутня (Англія). Констатовано, що питання організації та діяльності прокуратур у європейських країнах вирішуються на внутрішньонаціональному рівні, але з урахуванням єдиних стандартів функціонування органів прокуратури, що розробляються на міжнародному, наднаціональному та регіональному рівнях. Визначено, що основні норми, які стосуються функціонування органів прокуратури в європейських країнах, передбачаються переважно в актах процесуального законодавства. З’ясовано, що органи прокуратури у країнах Європи мають досить широкі повноваження. Вони порушують кримінальне переслідування, контролюють діяльність слідчих суддів та судової поліції, підтримують обвинувачення в суді, беруть участь у цивільних справах, коли цього вимагають інтереси суспільства, здійснюють багато інших повноважень, передбачених законом щодо регулювання діяльності прокуратури. Зроблено висновок про те, що в законодавстві практично всіх європейських держав закріплені та реалізуються на практиці принципи об’єктивності, неупередженості та незалежності прокуратури. Зроблено висновки, що загальною тенденцією розвитку прокуратури України повинно стати розширення її функцій, невтручання законодавчої та виконавчої влади у змістовну діяльність прокуратури.
Keywords: прокуратура; міжнародний досвід; правовий статус; функції прокуратури; модель прокуратури; місце органів прокуратури